• 13 Ιουλίου 2024

Φρούτα και απώλεια βάρους 🍏 Ένα επιστημονικό παράδοξο!

Ιαν 23, 2021 #διατροφή, #φρούτα
Ποια φρουτα παχαινουν, Τα φρουτα παχαινουν το βραδυ, Φρουτα που παχαινουν, Ποσα φρουτα πρεπει να τρωμε οταν κανουμε διαιτα, Φρουτα που αδυνατιζουν, φρουτα θερμιδες, Ποσα φρουτα την ημερα, φρούτα και σάκχαρα, ζάχαρη φρουτα, What fruits get fat, Fruits get fat at night, Fatty fruits, How much fruit should we eat when dieting, Slimming fruits, calorie fruits, How much fruit per day, fruits and sugars, fruit sugar,ρεπει να τρωμε οταν κανουμε διαιτα, Φρουτα που αδυνατιζουν, φρουτα θερμιδες, Ποσα φρουτα την ημερα, φρούτα και σάκχαρα, ζάχαρη φρουτα,

01

εισαγωγη

φρουτα & απωλεια βαρουσ:

ενα επιστημονικο παραδοξο

Ποια φρουτα παχαινουν, Τα φρουτα παχαινουν το βραδυ, Φρουτα που παχαινουν, Ποσα φρουτα πρεπει να τρωμε οταν κανουμε διαιτα, Φρουτα που αδυνατιζουν, φρουτα θερμιδες, Ποσα φρουτα την ημερα, φρούτα και σάκχαρα, ζάχαρη φρουτα,

Τα φρούτα είναι ίσως το πιο παράδοξο φαινόμενο στην απώλεια βάρους. Όλοι ξέρουμε ότι τα φρούτα περιέχουν πολύ ζάχαρη. Συγκεκριμένα τα φρούτα έχουν μέγαλη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα όπως:

 • γλυκόζη
 • φρουκτόζη
 • σακχαρόζη κ.λπ.

Ξέρουμε επίσης, ότι τα απλά σάκχαρα προκαλούν παχυσαρκία, συμμετέχωντας σε όλoυς τους υπευθυνους για την παχυσαρκία μεταβολικούς μηχανισμούς.

Το παράδοξο λοιπόν με τα φρούτα είναι ότι ενώ περιέχουν τόση ζάχαρη, συμβάλουν -σύμφωνα με πολλές έρευνες- στην απώλεια βάρους και τον υγιεινό τρόπο ζώης.

Φρούτα και ζάχαρη, γιατί τα φρούτα δεν παχαίνουν
Διαφήμιση

γιατι τα φρουτα δεν παχαινουν;

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

Φρουτα που αδυνατιζουν, φρουτα θερμιδες, Ποσα φρουτα την ημερα, φρούτα και σάκχαρα, ζάχαρη φρουτα,

Μελέτες που κατά καιρούς έχουν γίνει για την επίδραση της κατανάλωσης ολόκληρων φρέσκων φρούτων στην απώλεια βάρους και την γενική υγεία, δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα φρούτα όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά με έναν “μυστήριο” μηχανισμό, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και την γενικότερη υγεία μας.  Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που κάθε οργανισμός και υπουργείο υγείας στον κόσμο συνιστούν την κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και 5 μερίδων λαχανικών την ημέρα σε όλους μας!

Γιατί όμως τα φρούτα ενώ περιέχουν “ζάχαρη”, δεν παχαίνουν;

Αυτό αρχικά συμβαίνει, επειδή η φρουκτόζη που παίρνουμε από τις 5 μερίδες φρέσκων φρούτων (5 x 80 γρ.), είναι πρακτικά πολύ λιγότερη σε σύγκριση με τα προστιθέμενα σάκχαρα των επεξεργασμένων τροφίμων.

Και δεύτερον γιατί η φρουκτόζη που παίρνουμε από τα φρούτα συνοδεύεται από ένα “χρυσό πακέτο” φυτικών ινών, θρεπτικών στοιχείων και μοναδικών συστατικών που συμβάλλουν σε όλους τους μηχανισμούς απώλειας βάρους όπως θα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

02

γιατι

03

ΣΑΚΧΑΡΑ

συγκριση ζαχαρησ απο φρουτα & αλλα σνακ

ΜΕ ΤΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ Η ΖΑΧΑΡΗ ΑΠΟ 5 ΜΕΡΙΔΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ

φρούτα και σάκχαρα, ζάχαρη φρουτα, ποια φρουτα καινε λιπος, Λιποδιαλυτικα φρουτα, φρουτα για απωλεια λιπους, Φρουτα που παχαινουν, Φρουτα που αδυνατιζουν, Ποια φρουτα δεν παχαινουν καθολου, τροφες που αδυνατιζουν γρηγορα

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι το παράδοξο με τα φρούτα και τα σάκχαρα τους συμβαίνει επειδή όταν κάποιος τρώει τις προτεινόμενες 5 μερίδες φρούτων τα σάκχαρα που λαμβάνει είναι εντός ορίων και το σύνολο των θερμίδων που περιέχουν τα φρούτα είναι χαμηλό.  Επίσης θεωρητικά κανείς δεν μπορεί να το παρακάνει με τα φρούτα και να υπερβεί το όριο. Πρακτικά συμβαίνει το αντίθετο, ο μέσος όρος των ανθρώπων δεν λαμβάνει τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που προτείνονται. Επιπλέον όπως θα δούμε παρακάτω, τα σάκχαρα των φρούτων, συνοδεύονται από μέταλλα, ιχνοστοιχεία, μοναδικές φυτοχημικές ουσίες και φυτικές ίνες που προκαλούν κορεσμό.

με τι ισοδυναμουν 35 gr σακχαρων:

Παράδειγμα 5 μερίδων φρούτων (400gr):

 • 16 φράουλες (160gr)
 • 1 μέτρια μπανάνα (120gr)
 • 1 μέτριο μήλο (120gr)

ΣΥΝΟΛΟ ΣΑΚΧΑΡΑ: 35gr

ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΡΜΙΔΕΣ: 220kcal

1 μόνο κουτάκι τυποποιημένος χυμός εμπορίου περιέχει όσα σάκχαρα έχουν 5 μερίδες φρούτων!

 • 1 κουτι χυμός 330 ml

ΣΥΝΟΛΟ ΣΑΚΧΑΡΑ: 35gr

ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΡΜΙΔΕΣ: 158kcal

2 μικρές μερίδες από έτοιμα σνακ περιέχουν όσα σάκχαρα έχουν 5 μερίδες φρούτων, δίνοντας μας όμως διπλάσιες θερμίδες και αρκετά κορεσμένα λιπαρα

 • 1 γκοφρέτα με σοκολάτα
 • 5 γεμιστά μπισκότα μέτρια

ΣΥΝΟΛΟ ΣΑΚΧΑΡΑ: 35gr

ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΡΜΙΔΕΣ: 480kcal 

Διαφήμιση

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ μασ ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ

φρούτα και σάκχαρα, ζάχαρη φρουτα, ποια φρουτα καινε λιπος, Λιποδιαλυτικα φρουτα, φρουτα για απωλεια λιπους, Φρουτα που παχαινουν, Φρουτα που αδυνατιζουν, Ποια φρουτα δεν παχαινουν καθολου, τροφες που αδυνατιζουν γρηγορα

Πολυάριθμες μελέτες σε ανθρώπους βασιζόμενες σε ανθρωπομετρικές αναλύσεις όπως ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) και η περιφέρεια μέσης, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση στην κατανάλωση φρούτων και τη παχυσαρκία και στην εικόνα παρακάτω παρουσιάζεται συνοπτικά ο μηχανισμός αυτός: 

φρούτα κατα της παχυσαρκίας μηχανισμός που τα φ φρούτα και σάκχαρα, ζάχαρη φρουτα, ποια φρουτα καινε λιπος, Λιποδιαλυτικα φρουτα, φρουτα για απωλεια λιπους, Φρουτα που παχαινουν, Φρουτα που αδυνατιζουν, Ποια φρουτα δεν παχαινουν καθολου, τροφες που αδυνατιζουν γρηγορα

04

ΑΝΑΛΥΣΗ

05

αναλυση

ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΔΡΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ζάχαρη φρουτα, ποια φρουτα καινε λιπος, Λιποδιαλυτικα φρουτα, φρουτα για απωλεια λιπους, Φρουτα που παχαινουν, Φρουτα που αδυνατιζουν, Ποια φρουτα δεν παχαινουν καθολου, τροφες που αδυνατιζουν γρηγορα fruit sugar, which fruits and fat, Fat-soluble fruits, fruits for fat loss, Fruits that fatten, Slimming fruits, Which fruits do not get fat at all, foods that lose weight fast

Όπως η παχυσαρκία είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο αποτέλεσμα πολλών μηχανισμών έτσι δεν μπορεί να υπάρξει ένας μόνο μηχανισμός που να την καταπολεμά. Στην πραγματικότητα είναι πιθανό να υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί και παράγοντες για την επίδραση των φρούτων κάτα της παχυσαρκίας. Στο παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι πιθανότεροι από αυτούς σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει και τις υποθέσεις που κάνουν οι επιστήμονες:

 • Χαμηλές Θερμίδες

  Τα φρούτα βοηθούν στην χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων συνολικά, καθώς περιέχουν πολύ νερό, λίγες θερμίδες, φυτικές ίνες και σχεδόν καθόλου λιπαρά. Τρώγοντας κάποιος πέντε μερίδες φρούτων προσλαμβάνει σχεδόν τις μισές θερμίδες σε σύγκριση με άλλα σνακ.

 • Κορεσμός

  Τα φρούτα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και προκαλούν κορεσμό αφού αργούν να διέλθουν από το στομάχι και το λεπτό εντέρο. Καθυστερούν επίσης την έκκριση καταβολικών ενζύμων ώστε η διάσπαση των μακροθρεπτικών συστατικών να γίνεται πιο αργά και προάγουν την άισθηση πληρότητας για αρκέτές ώρες λόγω των εκκρινόμενων εντερικών ορμονών κορεσμού.

 • Μικροθρεπτικά συστατικά

  Τα φρούτα περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, ψευδάργυρος, σίδηρος κ.λπ) τα οποία συμβάλουν στη μείωση της μάζας λίπους χάρη στην αντίσταση στη λεπτίνη και στην υποβάθμιση των γονιδίων που εμπλέκονται στη δημιουργία και διαφοροποίηση των λιποκυττάρων

 • Μη απαραίτητες Φυτοχημικές Ενώσεις

  Τα φρούτα περιέχουν πληθώρα φυτοχημικών ενώσεων (φλαβονοείδή, ρεβερατρόλη, ναριγκενίνη, κατεχίνες κλπ.) που αν και δεν είναι απαραίτητες για την επιβίωση μας έχουν πολλαπλά ωφέλη για την υγεία. Έχουν αντι-οξειδωτική δράση και μειώνουν το οξειδωτικό στρες, καταστέλουν την λιπογένεση και αναστέλουν την διαφοροποίηση των προ-λιποκυττάρων. Επίσης, διεγείρουν την λιπόλυση και συμβάλλουν στην έναρξη της απόπτωσης των λιποκυττάρων και επομένως τον περιορισμό της λιπογένεσης.

 • Μετασχηματισμός Μικροχλωρίδας του εντέρου

  Τα μικρόβια του εντέρου πιστεύεται ότι επηρεάζουν την υγεία μας τροποποιώντας τον μεταβολικό φαινότυπο. Σε έρευνες που έχουν γίνει, το είδος των βακτηρίων που ζουν σε παχύσαρκα άτομα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των ατόμων με φυσιολογικό βάρος. Τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες και πολυφαινόλες που προκαλούν άυξηση των εντερικών βακτηρίων Bacteroidetes και Actinobacteria (τα οποία βρίσκουμε σε μεγάλη ποσότητα στο έντερο λεπτών ατόμων) και μείωση των εντερικών βακτηρίων Firmicutes και των Proteobacteria (τα οποία κυριαρχούν στην εντερική χλωρίδα των παχύσαρκων ατόμων).

 • Άγνωστοι Μηχανισμοί

  Τα φρούτα είναι πολύπλοκά βιοχημικά προϊόντα των φυτών. Για πολλά φρούτα η σύνθεση τους είναι γνωστή. Ωστόσο, κάθε χρόνο νέοι τύποι φυτοχημικών ενώσεων ανακαλύπτονται καθώς και τα οφέλη τους για την υγεία μας. Επιπλέον οι μηχανισμοί και τα βιοχημικά μονοπάτια που εμπλέκονται στην παχυσαρκία είναι πολλά και σύνθετα. Έτσι η πολύπλοκη φύση των φρούτων και η επίδραση τους στην παχυσαρκία θα πάρει ακόμη αρκετά χρόνια έρευνας για να διευκρινιστεί πλήρως.

Διαφήμιση

06

φρουτα

η αλλη πλευρα των φρουτων

τα φρουτα εχουν ένα αρνητικο αλλα τα τοσα θετικα τους το επισκιαζουν

ζάχαρη φρουτα, ποια φρουτα καινε λιπος, Λιποδιαλυτικα φρουτα, φρουτα για απωλεια λιπους, Φρουτα που παχαινουν, Φρουτα που αδυνατιζουν, Ποια φρουτα δεν παχαινουν καθολου, τροφες που αδυνατιζουν γρηγορ

Τίποτα δεν είναι απόλυτο, στάσιμο ή μεμονωμένο σε όσα εξετάζονται εδώ. Σίγουρα τα φρούτα διαθέτουν και έναν μηχανισμό που προκαλεί παχυσαρκία και αυτό οφείλεται στα σάκχαρα που περιέχουν. Συγκεκριμένα τα απλά σάκχαρα προκαλούν λιπογένεση, αύξηση τριγλυκεριδίων και αύξηση της λιπώδους μάζας.

Ωστόσο στις περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει, παρατηρείται το ακρίβως αντίθετο από αυτό που θα περιμέναμε. Δηλαδή η υψηλή κατανάλωση φρούτων βοηθά στην απώλεια κιλών και στη διατήρηση ενός υγειούς σωματικού βάρους. Έτσι πιστεύεται ότι οι μηχανισμοί  των φρούτων που δρουν κατά της παχυσαρκίας (κορεσμός, χαμηλές θερμίδες, μικροχλωρίδα εντέρου, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτοχημικές ενώσεις, άλλοι άγνωστοι μηχανισμοί)  είναι επικρατέστεροι αυτού που προκαλεί παχυσαρκία (απλά σάκχαρα).  

Για το λόγο αυτό, αν δεν έχετε επιλέξει μια κετογενική δίαιτα, δεν σας έχει συστήσει κάτι διαφορετικό ο γιατρός σας ή δεν συντρέχει κάποιος λόγος υγείας, μπορείτε να εντάξετε στην διατροφή σας τις προτεινόμενες από κάθε οργανισμό υγείας στον κόσμο 5  μερίδες φρούτων και να απολαύσετε τα οφέλη στο σώμα σας! Και αφού θα κάνετε την αρχή, προσθέστε και τις προτεινόμενες 5 μερίδες λαχανικών. Ο γνωστός χρυσός κανόνας των 5+5 την ημέρα!

συνιστωμενη ημερησια προσληψη φρουτων

ποσο ειναι οι 5 μεριδες φρουτων;

Ποια φρουτα παχαινουν, Τα φρουτα παχαινουν το βραδυ, Φρουτα που παχαινουν, Ποσα φρουτα πρεπει να τρωμε οταν κανουμε διαιτα, Φρουτα που αδυνατιζουν, φρουτα θερμιδες, Ποσα φρουτα την ημερα, φρούτα και σάκχαρα, ζάχαρη φρουτα, ποια φρουτα καινε λιπος, Λιποδιαλυτικα φρουτα, φρουτα για απωλεια λιπους, Φρουτα που παχαινουν, Φρουτα που αδυνατιζουν, Ποια φρουτα δεν παχαινουν καθολου, τροφες που αδυνατιζουν γρηγορα

Οι συνιστώμενες 5 μερίδες φρούτων είναι 5 μερίδες των 80 γραμμαριών. Δηλαδή συνολικά 400γρ φρούτα την ημέρα.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα από διάφορα φρούτα και δίπλα αναφέρεται σε πόσες μερίδες αναλογούν καθώς και πόσες θερμίδες περιέχουν.

μήλος θερμίες, ζάχαρη, αδυνατίζει το μήλο, μήλο στη δίαίτα

Μερίδες:

1.5/5

1 μικρό μήλο 120γρ
62 kcal
1.5 μερίδες / 5

ανανας θερμίδες, ζάχαρη, ανανας μερίδα ποσότητα τη δίαίτα pineapple calories, sugar, pineapple portion quantity diet

Μερίδες:

1.25/5

1 ροδέλα ανανάς 100γρ
50 kcal
1.25 μερίδες / 5

μπανανα θερμίδες, ζάχαρη, μπανάνα μερίδα ποσότητα στη δίαίτα banana calories, sugar, banana portion quantity diet

Μερίδες:

1.5/5

1 μικρή μπανανα 120γρ
107 kcal
1.5 μερίδες / 5

φράουλες θερμίδες, ζάχαρη, φράουλες μερίδα ποσότητα στη δίαίτα strawberries calories, sugar, strawberries portion quantity diet

Μερίδες:

1/5

8 μεγάλες φράουλες 80γρ
32kcal
1 μερίδα / 5

ροδάκινο θερμίδες, ζάχαρη, ροδάκινο μερίδα ποσότητα στη δίαίτα, πόσα γραμμάρια είναι ένα ροδάκινο, πόσες θερμίδες έχει ένα ροδάκινο peach calories, sugar, peach portion amount in the diet, how many grams is a peach, how many calories does a peach have

Μερίδες:

1.9/5

1 ρoδάκινο 150γρ
60 kcal
1.9 μερίδες / 5

Πηγές & Παραπομπές