Μήλο : Διατροφική Αξία / 1 μήλο
1 μέτριο μήλο 182 γρ. (διάμετρος 7-8 εκατοστά)
Υδατάνθρακες
25.1 gr
10 %
Σάκχαρα
18.9 gr
37.8%
Φυτικές Ινές
4.37 gr
17.5 %
Πρωτεϊνη
0.47 gr
0.3%
Ολικά Λιπαρά
0.3 gr
0.7%
Αναλογία Μακροθρεπτικών / 1 μήλο 🍎
Ενέργεια /1 μήλο 182gr 🍎
Ημερήσια Κάλυψη για δίαιτα 2000kcal*
Θερμίδες
95kcal
4.8%
Βιταμίνες , Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία /1 μήλο🍎
8.37 mg
11.2%
8.37 mg
9.3%
Κάλιο Γυναίκες🚺
195mg
7.5%
Βιταμίνη (Β6) 🚹 🚺
0.075 mg
5.8%
Κάλιο 'Ανδρες🚹
195 mg
5.7 %
4 μg
4.4 %
0.047 mg
4.3%
0.047 mg
3.6%
4 μg
3.3%
Οι φυτοχημικές ενώσεις των μήλων
Τα μήλα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσια πηγή φυτοχημικών ενώσεων. Από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι μια δίαιτα με φρούτα και λαχανικά μας προστατεύει από μακροχρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ο καρκίνος. Υπάρχουν αποδείξεις ότι φυτοχημικές ενώσεις όπως τα φαινολικά, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.
Οι φυτοχημικές ενώσεις που απαντώνται συχνότερα στα μήλα αποτελούνται είναι οι
- οι προκυανιδίνες
- η κατεχίνη και επικατεχίνη
- το χλωρογενικό οξύ
- η φλοριδίνη και
- τα συζυγή κουερσετίνης
Τα οφέλη του μήλου για την υγεία
Αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση
Οι φαινολικές ενώσεις και τα φλαβονοειδή των μήλων όπως η κουερσετίνη δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό ως αντιοξειδωτικά δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες και ως αντιφλεγμονώδη μειώνοντας τους δείκτες φλεγμονής που οδηγούν σε μακροχρόνιες παθήσεις. Μια άλλη σημαντική ιδιότητα του μήλου είναι σύμφωνα με μελέτες η αναστολή της οξείδωσης των λιπιδίων - μιας διαδικασίας που προκαλεί οξειδωτικό στρες τον οργανισμό μας.
Απώλεια Βάρους & Μεταβολισμός
Το μήλο είναι πλούσιο σε βιοδιαθέσιμες πολυφαινόλες. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες φρούτων, βοηθούν στην απώλεια βάρους και ασκούν τα ευεργετικά τους αποτελέσματα πιθανώς μέσω της απομάκρυνσης των ελεύθερων ριζών, της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης και της αλλαγής της μεταγωγής σήματος σε κύτταρα-στόχους και ιστούς, ειδικά στους λιπώδεις ιστούς.
Μείωση κινδύνου εμφάνισης Διαβήτη
Σε φινλανδική μελέτη σε 10.000 άτομα, η κατανάλωση μήλων σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου II. Η υψηλότερη πρόσληψη κουρσετίνης, ένα σημαντικό συστατικό των φλοιών μήλου, συσχετίστηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου II. Η πρόσληψη μυρεκτίνης και μούρων συσχετίστηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου II, αλλά η πρόσληψη κρεμμυδιού, πορτοκαλιού, γκρέιπφρουτ και λευκού λάχανου δεν συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο.
Καρδιαγγειακή Υγεία
Σε έρευνα σε 40.000 γυναίκες, αυτές που κατανάλωναν μήλα είχαν 13-22% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Σε μια φινλανδική μελέτη που εξέτασε την πρόσληψη φλαβονοειδών και τη θνησιμότητα από στεφανιαιά νόσο, διαπιστώθηκε ότι η συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών συσχετίστηκε με τη μείωση θνησιμότητας στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες. Η πρόσληψη μήλου και κρεμμυδιού συσχετίστηκε επίσης αντίστροφα με τη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο, ειδικά στις γυναίκες.
Υγεία των Πνευμόνων
Η κατανάλωση μήλου έχει συσχετιστεί με τη γενική πνευμονική υγεία και την πρόληψη του άσθματος. Σε μια πρόσφατη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μήλου και τομάτας, μπορεί να βοηθήσει την επιδιόρθωση και επαναφορά των πνευμόνων πρώην καπνιστών. Μάλιστα οι ερευνητές θεωρούν ότι το μήλο θα πρέπει να είναι ένα προτεινόμενο συμπλήρωμα σε όσους κινδυνεύουν να αναπτύξουν αναπνευστικές ασθένειες όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Πηγές & Παραπομπές
- Apple phytochemicals and their health benefits- Jeanelle Boyer and Rui Hai Liucorresponding - US National Center for Biotechnology Information
- USDA -Food Data Central -Apple Raw
- Οξειδωτικές Βλάβες Βιομορίων - Διαγνωστική Αθηνών
- Asgary S, Rastqar A, Keshvari M. Weight Loss Associated With Consumption of Apples: A Review. J Am Coll Nutr. Epub 2018 Apr 9.
- Diet Rich in Apples and Tomatoes May Help Repair Lungs of Ex-Smokers, Study Suggests -John Hopkins Bloomberg School of Public Health